Clinica stomatologica

CMI Dr. Hamad Fady

Notiuni elementare de igiena orala

Igiena bucala este esentiala in mentinerea sanatatii intregului organism.

Existenta unor dinti sanatosi nu se datoreaza numai alimentatiei echilibrate, ci, mai ales, unei igiene corect efectuate si poate cel mai important unei ocluzii (muscaturi) corecte care sa distribuie fortele extrem de mari masticatorii pe toti dintii si nu numai pe anumite zone ale arcadei, aceste zone fiind suprasolicitate vor ceda in cel din urma.... Aceasta consta, in primul rand, in spalatul pe dinti.



Daca te intrebi care-i noutatea, iti vom spune ca, desi esti convins ca stii totul despre acest lucru, mai sunt amanunte care, probabil, ti-au scapat. Iata asadar, ce trebuie sa stii:

Curatarea danturii

Curatarea danturii se face inca din faza aparitiei primilor dinti de lapte. Imediat dupa aparitia primilor dintisori ai bebelusului, se curata suprafata acestora cu un prosopel foarte curat si umezit (fara pasta de dinti). Miscarile trebuie sa fie usoare, ca sa nu raneasca gingia. In magazinele specializate, exista periute de dinti pentru bebelusi.

La un an si jumatate-doi, se incepe spalatul propriu-zis pe dinti. Periuta trebuie sa aiba cap mic (max. 2,5 cm) si nu mai mult de trei randuri de peri. Acestia trebuie sa fie din material sintetic, rotunjiti la capat si nu prea duri. Pentru a evita parazitarea periutei cu bacterii, se recomanda schimbarea ei la sase saptamani. Se pot folosi si periute electrice cu cap rotativ, conform instructiunilor producatorului. S-a observat totusi o neglijenta mai mare la cei care folosesc periuta electrice, ei avand prea mare incredere in capacitatea acesteia de a face singura periajul.

Pentru a sustine structural evolutia dintilor, chiar de la aparitia primilor dinti (5-6 luni), mama trebuie sa administreze zilnic bebelusului cate o tableta de fluor. De asemenea, e importanta mentinerea unei diete echilibrate, bogata in vitamine si minerale, dar redusa in hidrati de carbon (prezenti mai ales in dulciuri).

Tehnica de spalare a dintilor: cu periuta in unghi de 45 de grade fata de suprafta dintilor, se executa miscari rotative, pe exteriorul si interiorul dintilor (pe verticala), exercitand o apasare mai mare spre partea cu care mestecam sau muscam; astfel, indepartam bacteriile din zona gingiei, care pot da inflamatii, chiar parodontopatii, si pot duce la pierderea dintelui. Aceasta tehnica este valabila pentru toata lumea; copiii vor fi ajutati de parinti pana cand vor fi in stare sa-si faca singuri periajul corect.



Durata optima pentru un periaj corect este de circa trei minute. Nu te grabi cu spalatul, deoarece, mai tarziu, vei plati pentru fiecare minut furat. Daca poti, e bine sa te speli pe dinti dupa fiecare masa, iar daca nu, cel putin de doua ori pe zi (o data dimineata, dupa micul dejun, si o data seara, inainte de culcare).

Cum alegi pasta de dinti

Pentru intarirea smaltului dentar, este esential sa folosesti o pasta de dinti cu fluor. Pastele de dinti pentru adulti nu trebuie sa aiba in compozitie mai mult de 15% fluor, iar cele pentru copii, cel mult 0,03% fluor.

Asadar, e bine ca adultii si copiii sa aiba paste de dinti separate. Fluorul in genere este extrem de toxic pentru organism, la fel si pentru microorganismele din cavitatea bucala, dar este extrem de benefic in catitati optime pentru mineralizarea smaltului.

De ce altceva mai au nevoie dintii tai

•  Apa de gura este recomandata datorita faptului ca, prin clatire, poate ajunge in spatii din cavitatea bucala ce nu pot fi curatate cu periuta de dinti. Are efect antibacterian si un miros foarte placut. De fiecare data cand te speli pe dinti, clateste 20-30 de secunde cu apa de gura.

•  Ata dentara cerata nu are efect antibacterian, dar e eficienta prin faptul ca ajuta la eliminarea resturilor care nu au iesit la periaj si are un efect de gresare asupra suprafetelor de contact dintre dinti, elimind frictiunea si distrugerea smaltului in acele suprafete sau puncte.

Important! Foloseste intotdeauna ata dentara inainte de spalatul pe dinti, nu dupa.

•  Guma de mestecat este recomandata in igiena dentara cu conditia sa nu contina zahar (guma de mestecat sugar-free). Daca, ocazional, nu te poti spala pe dinti, solutia cea mai la indemana este sa mesteci guma.

Efectul este de curatare mecanica si stimulare a productiei de saliva, care neutralizeaza acizii prezenti in gura dupa o masa copioasa.

Mai bine previi decat sa tratezi

Foarte importanta pentru mentinerea sanatatii danturii este vizita periodica la stomatolog. Aceste controale au rolul de a preveni sau depista afectiuni ale dintilor, cu mult inainte sa le remarci sau sa inceapa sa te doara.



De asemenea, medicul stomatolog poate sa efectueze, la cerere, interventii profilactice pe care, evident, nu le poti face acasa (de exemplu: detartraj si curatarea dintilor cu ultrasunete si jet de apa cu bicarbonat, sigilarea molarilor la copii si tineri, pentru a preveni aparitia cariilor).

Tot stomatologul se ocupa de cosmetica dentara – de la albirea dintilor, pana la ornarea acestora cu diverse podoabe sau bijuterii ( percing dentar).

Cand cumperi o pasta de dinti, tine cont de urmatoarele recomandari (atentie! numai cu avizul stomatologului):

•  Pentru o curatare mai puternica, alege paste mai putin abrazive; cele mai indicate sunt cele care contin bicarbonat de sodiu (baking soda).

•  Daca ai probleme cu gingiile (sangerari, retrageri ale gingiei), alege o pasta de dinti fara abrazivi.

•  Daca dintii tai sunt sensibili la variatiile de temperatura, consulta medicul stomatolog, care iti va recomanda o pasta de dinti speciala.

•  Daca vrei o pasta de dinti care albeste dintii, e bine sa stii ca folosirea indelungata a acesteia poate ataca smaltul dintilor. In cazul in care tii neaparat sa ai dintii foarte albi, apeleaza la cele mai recente metode de albire a dintilor, care se practica in cabinetele stomatologice moderne.

•  Cantitatea de mentol continuta in pasta este importanta – e o chestiune de gust si de efect antibacterian, mentolul fiind un oleu volatil va actiona mai multa vreme in cavitatea bucala si in zone greu accesibile periajului normal.

•  Indiferent de tipul de pasta ales, nu uita ca numai un periaj corect – ca tehnica, durata sifrecventa – completeaza calitatea pastei de dinti.

Afectiunile paradontale

Cauza afectiunilor parodontale sint infectiile microbiene. In stare incipienta, afectiunea poarta numele de gingivita si poate fi prevenita, sau tratata si vindecata. Un studiu recent al Institutului National de Sanatate din SUA arata ca 47% din populatia masculina si 37% din populatia feminina cu varste cuprinse intre 18-64 de ani prezinta o forma sau alta de gingivita.

Netratata, gingivita conduce la afectiuni dentare care afecteaza tesutul gingival, maxilarul, mandibula si parodontiul (tesutul care sustine dintii) si in final la pierderea dintilor.

Semne alarmante:

•  gust neplacut in gura

•  respiratie urat mirositoare

•  gingii rosii

•  gingii sensibile

•  gingii care sangereaza

•  pierderea dintilor

•  dinti sensibili

•  durere la masticatie

•  puroi in jurul dintilor si gingiilor

•  tartru (depuneri de culoare galben-bruna) pe suprafata dintilor

 

Gingivita - stadiul incipient al unei afectiuni parodontale, caracterizat prin sangerare, moliciune, inflamarea si inrosirea gingiilor. Parodontita marginala - un stadiu mai avansat al unei afectiuni gingivale in care sunt afectate osul maxilar si ligamentele corespunzatoare. Din cauza ca gingia se departeaza de dinte sunt afectate osul maxilar si tesuturile din jur. Parodontita avansata - evolutia parodontitei marginale care are ca rezultat afectarea grava a osului maxilar. Gingia se retrage mult si se formeaza puroi. Consecintele sunt mult mai serioase: deteriorarea masiva a osului maxilar, slabirea si pierderea dintilor.



Medicii stomatologi recomanda un periaj dentar corect si eficient, o pasta de dinti cu actiune buna, precum si prezentarea pentru control periodic stomatologic.Toate acestea conduc la prevenirea aparitiei placii bacteriene si implicit la prevenirea afectiunilor parodontale.

Cariile

La exterior, dintii prezinta o structura dura numita smalt formata din fascicule mineralizate dispuse vertical. In timpul mesei, pe suprafata dintilor se formeaza o substanta acida care se infiltreaza in fasciculele smaltului. In urma acestui proces de demineralizare se pot forma puncte sensibile pe suprafata dintelui. Nedepistate, aceste suprafete se deterioreaza ducand la formarea cariilor. Fluorul ajuta la prevenirea, dezinfectia si deteriorarea dintilor incetinind procesul de distrugere a smaltului si grabind procesul natural de remineralizare. Imaginile microscopice de pe suprafata ocluzala a dintelui arata actiunea fluorului la nivelul smaltului dentar.

Sursele de fluor la indemana sunt apa potabila cu continut de fluor, pasta de dinti si apa de gura. Daca apa potabila pe care o consumati are un continut scazut de fluor,atunci la recomandarea medicului acest continut de fluor se poate suplimenta prin paste de dinti, apa de gura, picaturi sau tablete.

Aceste tratamente se administreaza pentru stoparea procesului de deteriorare a dintelui. Daca suprafetele sensibile raman netratate, se pot forma carii care trebuiesc tratate. Neglijate, cariile superficiale se adancesc, ajungand la radacina dintelui si la camera pulpara, dand nastere abceselor dentare. Pentru tratarea lor e nevoie de tratamente de canal mai dureroase si de mai lunga durata.

Sensibilitatea dentara

Sensibilitatea dentara este cauzata de sesizarea organului senzitiv (nervi senzitivi ce conduc informatia la creier) de suferinta pulpei dentare continute in dinte sau a tesuturilor din vecinatate.

Factori cauzatori

•  expunerea suprafetei radacinii dintelui ca urmare a retractiei gingivale.

•  abraziunea dentara

•  trauma ocluzala

•  cariile pe diferite suprafete dentare

•  plombele vechi cu lipsa de adaptare marginala

•   

Ce se poate face?

•  consultati-va medicul stomatolog pentru a determina cauza exacta a sensibilitatii

•  tratamente cu fluor

•  imbunatatirea tehnicii de periaj dentar folosind perii noi

•  folosirea de paste de dinti desensibilizante

•  evitarea alimentelor si lichidelor care contin diferiti acizi.