Clinica stomatologica

CMI Dr. Hamad Fady

Depunerile de tartru

"Piatra" sau tartrul dentar este alcatuita in mare parte din saruri de calciu din saliva care se depun pe dinti, foarte asemanator depozitelor de calcar de pe chiuveta sau vase de bucatarie. Tartrul se depune in special pe fata interna a dintilor de jos, pe fata dinspre obraz a molarilor superiori, precum si in zone in care dintii nu se curata - dinti inghesuiti, dinti pe care pacientul nu mesteca pentru ca il doare sau pentru ca nu mai are dintii antagonisti (opusi).

Tartrul are initial o culoare alb-galbuie, fapt ce il face mai putin observabil, insa apoi se coloreaza in maron sau negru, de la diverse alimente sau de la nicotina la fumatori. Tartrul este un factor care favorizeaza parodontopatiile, afectiuni ale tesutului care mentine dintele in os. Parodontopatiile netratate duc la infectii, dinti care se misca si, in final, la extractie.

Tartrul se poate elimina doar de catre medicul stomatolog, printr-o procedura simpla denumita detartraj. Aceasta consta in curatarea dintilor cu un instrument de mâna sau cu un instrument cu ultrasunete, care disloca tartrul de pe dinti. Orice detartraj este urmat de o sedinta de periaj profesional, cu o perie rotativa si o pasta speciala sau cu un aparat care sableaza cu bicarbonat suprafata dentara care elimina si ultimele resturi si lustruieste dintii, intarziind astfel viitoarele depuneri de tartru.

Ce trebuie sa facem?

Un detartraj complet cu ocazia controlului stomatologic de trei ori pe an. Trebuie curatati toti dintii, indiferent daca se vede sau nu tartru cu ochiul liber. Astfel se poate preveni aparitia parodontopatiilor.

Sa ne spalam pe dinti in fiecare dimineata si seara, dupa o metoda corecta pe care o poate arata medicul stomatolog. Este foarte important ca metoda de periaj sa fie una corecta, deoarece prin miscari gresite periajul poate deveni nu doar ineficient, ci chiar nociv.

Ce trebuie sa NU facem?

Nu incercati metode "populare" de eliminare a tartrului cu diverse substante. Tartrul nu va disparea, in schimb va puteti intoxica.

Nu amanati detartrajul din cauza ca "tartrul tine dintii la locul lor". Daca dintii sunt mobili, tartrul impreuna cu microbii din el au determinat acest lucru; prin amanare boala evolueaza si medicul stomatolog nu poate trece la alte etape ale tratamentului parodontal .